13 stycznia 2012 r w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) nr 22/2012, z dnia 11 stycznia br., rejestrujące fasolę wrzawską w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, nadające jej status Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP).
To 33 polski produkt wpisany do unijnych rejestrów i druga po Pięknym Jasiu z Doliny Dunajca odmiana polskiej fasoli objęta unijną ochroną.
Fasola wrzawska jest uprawiana jest w dwóch podkarpackich powiatach: tarnobrzeskim i stalowolskim. Wyróżnia się dużymi nasionami, cienką okrywą, delikatną strukturą i konsystencją oraz specyficznym, słodki smakiem. Dlatego - nie tylko na Podkarpaciu - jest wysoko cenionym surowcem kulinarnym.
Niepowtarzalna jakość fasoli wrzawskiej (fasoli tycznej) jest wynikiem połączenia specyficznego mikroklimatu panującego w okolicach ujścia Sanu do Wisły, wysokiej jakości gleb madowych, na których jest uprawiana, oraz przestrzegania zasad uprawy i wieloletniego doświadczenia miejscowych producentów.
Co ciekawe, zbiór tej odmiany fasoli odbywa się ręcznie, sukcesywnie - w zależności od stopnia ich dojrzałości, zaś suszenie na wolnym powietrzu pozawala na uzyskanie produktu o specyficznych cechach i jakości.
(źródło: www.potrawyregionalne.pl)
Dodatkowe informacje można uzyskać pod nr tel 14 665 37 37 w godz. 07:45 - 15:45
|