Fasolowe specjały, kulki serowe oraz łyk dobrego lokalnego wina - dlaczego nie? Przekonali się o tym goście odwiedzający Instytut Polski w Pradze, gdzie w dniu 30 listopada 2011 roku
odbyła się prezentacja i degustacja produktów lokalnych i tradycyjnych z terenu Lokalnej Grupy Działania Dunajec-Biała.
Lokalni rolnicy i właściciele kwater agroturystycznych (Barbara Zych - "Ziołowa Dolina" oraz Marta Sowińska z mamą - "Ranczo Stetson") zaprezentowali bogatą ofertę lokalnych produktów czeskim mediom i turystom. Wśród licznych produktów gdzie można było degustować najlepsze produkty wysokiej jakości z południowej częsci terenu Powiatu Tarnowskiego
niepodzielnie królowała Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca z której przygotowano wiele "fasolowych specjałów", takich jak Ciasto fasolowe czy Fasola po Zakliczyńsku.
Nie zabrakło również lokalnych trunków (Winnica braci Zagórskich), soków (tłocznia braci Zagórskich), ogórków kiszonych i surówek z bio produktów (Gospodarstwo rolne Jan Czaja i Zofia Gromba), kulek serowych (Zakład Mleczarski BOGONI) z Ciężkowic.
Nasz udział i prezentacja w Instytucie Polskim w Pradze odbyła się w ramach Prezentacji Miasta Tarnów otwierającej cykl prezentacji pod nazwą "Poznaj Polskę".
Dodatkowe informacje można uzyskać pod nr tel 14 665 37 37 w godz. 07:45 - 15:45
|